SPUNK
SPUNK - Foto Vidar Ruud

Kunst-/samtidsmusikk: SPUNK

Fondet har en priskategori innen musikk som heter kunst-/samtidsmusikk. Denne merkelappen favner utrolig bredt, fra folkemusikk, tidlig gregorianske verk for menneskestemmen, via notert musikk for et utall varianter av instrumenter og sammensetninger av disse, og frem til verk som fremføres ved hjelp av dataprogram og syntetiske lyder, «vanlige» akustiske instrumenter og stemmen, der selve fremføringen av verket gjøres og kontrolleres av utøvende musikere.

Årets prisvinner er et ensemble etablert i 1995. De fire utøverne som startet ensemblet, er fortsatt med i dag. De er Norges mest etablerte impro-band, som tross dette frie forlokkende ordet «improvisasjon» er uttalt opptatt av strukturer, altså det motsatte av kaos. De har utgitt 9 album (med titler som gjør en nysgjerrig, så som debutalbumet som heter Det Eneste Jeg Vet Er At Det Ikke Er En Støvsuger, til utgivelsen i 2016 som heter Still Eating Ginger Bread For Breakfast. Innimellom disse kom DVDen LIGHT og Das Wohltemperierte SPUNK, innspilt over 12 år. Og det var også spoiler for vinneren som er ensemblet SPUNK med:

Kristin Andersen Høvin - trompet og fløyter,
Lene Grenager - cello,
Maja Solveig Kjelstrup Ratkje - vokal, electronics, og
Hild Sofie Tafjord - horn, electronics.

Samtidsmusikken en sjanger som tar opp i seg og kan bruke alle tidligere tiders musikk og instrumentbruk og legger til noe nytt. Det høres ut som en klisje for all kunst, men jeg synes dette likevel er treffende for SPUNK. Mange spiller horn, få spiller horn som Hild Sofie Tafjord. Ensemblet har en aktivitet som spenner vidt, ikke «bare» konserter og innspillinger. Gjennom et kunstnerisk uttrykk som også inkluderer stedlige installasjoner, festivaler i inn- og utland, samarbeid innen utøvende kunst og visuell kunst får de oppmerksomhet også internasjonalt.

Til anmeldelsen av SPUNKs 25-års jubileumskonsert var overskriften i Klassekampen «Intens skjønnhetsopplevelse».

«Kan man snakke om en udogmatisk holdning til musikk og en lekenhet som samtidig er dødsalvorlig? Jeg tror det, sier Maja S.K. Ratkje i improvisasjonskvartetten SPUNK, som feirer 25 år denne høsten.» Fra Ballade

Jazz: Ola Kvernberg

Prisvinneren i kategorien JAZZ er en multi-instrumentalist. Han har sagt: «Det jeg har aller mest lyst til er å ikke ha noen grenser.» Albums-diskografien hans teller 10 titler hvor det første kom ut i 2001 og het «Violin».

Han er fra Fræna og har vært nominert til Spellemannprisen flere ganger, i ulike kategorier. Han vant Spellemannsprisen i kategorien jazz i 2011. Fra GramArts begrunnelse til årets Gammleng-prisvinner for Jazz, henter jeg følgende: Ola Kvernberg har et sterkt og kraftfullt uttrykk og en særegen sound. Han har gått sine egne veier, og kjennetegnes av en evne til å utfordre vedtatte musikalske sannheter. Han er også en ettertraktet gjestemusiker og har blant annet tilført en særegen sound til Motorpsychos siste utgivelser.»

Ola Kvernberg har i år utgitt albumet Steamdome 2: The Hypogean - til strålende kritiker fra et samlet kritikerkorps. Ryktet sier også at konserten på årets Molde Jazz var uforglemmelig!

Ola Kvernberg hilser til alle, han jobber med å ferdigstille filmmusikk og klarte ikke komme fra en deadline som nærmer seg i ekspressfart. Han er med andre ord nødt til å jobbe innen noen grenser når grensene er satt av andre, jf. sitatet i begynnelsen.

Ola Kverberg hadde dessverre ikke mulighet til å komme og ta i mot prisen. Diplom i posten og penger på konto – gratulerer!

Cici Henriksen
Cici Henriksen - Foto Vidar Ruud

Skuespiller: Cici Henriksen

Årets prisvinner er fra Sarpsborg, og har sagt «at en må ikke være bare én ting»: Hun har selv jobbet over hele spekteret av scenekunst. Utdannet skuespiller ved Statens Teaterhøgskole/KhiO, og debuterte på Trøndelag Teater hvor hun var en årrekke. Hun har imponert med allsidige prestasjoner som tittelrollen i “Ifigeneia”, mammaen til Joey Krogstad i “Hotel Caesar”, «Den elskede», og i Claire de Wangens “Sylvelin-sporet”. I 2014 ble hun tildelt hun Norsk Skuespillersenters Frilanspris. Etter et studieopphold i New York skapte hun Norges første hiphop-teaterfestival, SPKRBOX. Sammen med Hedda Sandvig skrev hun, og hadde regi på, den prisvinnende forestillingen "Blokk til blokk".

Hennes arbeid har fått frem andre fortellinger enn de stemmene som alltid blir hørt. Disse møteplassene er viktige - og morsomme - for utviklingen av et mangfoldig og slagkraftig teater. Som kollega er det inspirerende hva en kan få til på scenen. Som søknadsleser i FFUK er det et privilegium å lese om prosjektene hun får på beina, som «linje 5», «super kid» og «masters of the universe». Tematikken hun tar tak i er kraftfull. Der de fleste tenker «sjit, nei, det går ikke», tenker hun «det vet vi ikke før vi har prøvd». Og hun får det til.

Gratulerer med Rolf Gammlengs Ærespris for skuespiller i 2021, Cici Henriksen!

Viser/Tradisjonsmusikk: Hans Fredrik Jacobsen

Vinneren av Rolf Gammlengs ærespris i kategorien «Vise», ville ha vært en meget sterk kandidat i flere klasser. Fondet fikk to versjoner av begrunnelsen, en kort og en lang. Den korte var på 6 sider!

Vinneren har gitt ut 4 solo-album. Han har medvirket som musiker med et rikt utvalg av ulike instrumenter på drøyt 100 cd’er med mange av Norges ledende artister. Han har også spilt med bl.a.: Sissel Kyrkjebø, Ketil Bjørnstad, Secret Garden, Knut Reiersrud, Jonas Fjeld, Annbjørg Lien, Sondre Bratland, Elisabeth Andreassen og Erik Bye.

Vinneren har et nært samarbeid med Tone Hulbækmo. Det er fint siden de er gift! De to spiller sammen og komponerer sammen. Et lite utdrag av priser og heder, jeg vil her nevne:

  • Vinner av Spellemannprisen 1985 med bandet Kalenda Maya, i Åpen klasse for plate med samme navn "Kalenda Maya"
  • Vinner av Spellemannprisen 1989 sammen med Tone Hulbækmo (Barneplate).
  • Vant finalen Grand Prix i Dublin 1995 sammen med Secret Garden.
  • Nominert til Spellemannprisen 2019 for soloalbumet «ØRE» (Tradisjonsmusikk)

Han ville svært gjerne være til stede ved denne begivenheten, men han er i siste oppkjøring til konsert-turne med Hulbækmo & Jacobsen familieorkester. Hans Fredrik Jacobsen hilser og sier: «Da jeg prøvde å flytte mandagen viste det seg å være plent umulig, rett og slett. Jeg beklager dypt dette, jeg prøvde virkelig å få det til.»

Elisabeth Nesset
Elisabeth Nesset - Foto Vidar Ruud

Studiomusiker: Elisabeth Nesset

Prisvinneren er ennå ikke fylt 40 år, men har allerede utmerket seg ved sitt «fortjenstfulle» virke. Diskografien teller med album og singler, 25 titler.

Årets vinner i kategorien studiomusiker er trommeslager og perkusjonist fra Oslo. Hun har en Master i utøvende musikk fra Universitetet i Agder med trommesett som hovedinstrument. Hun har også Administrasjon og ledelse fra NMH.

Hennes hovedprosjekt er bluesrockbandet «Phone Joan», der hun bidrar som musiker, arrangør og låtskriver. Hun har jobbet med artister som Hanne Kolstø, Frida Ånnevik, Erik Lukashaugen, Amund Maarud, Adam Douglas og Carina Frantzen.

Hun har også medvirket i teateroppsetninger ved Agder teater, Nationaltheatret, Oslo Nye Teater og Det Norske Teater. I 2018 vant hun Heddaprisen i kategorien «Beste audiovisuell design» for forestillingen «Antigone» på Det Norske Teatret. Prisen vant hun sammen med Alf Godbolt, Vibeke Blydt-Hansen og Norunn Standal.

Hun er for tiden aktuell som medvirkende improviserende musiker på scenen under forestillingen Hamlet på Nationaltheatret.

Gratulerer, Elisabeth Mørland Nesset!

Sondre Lerche
Sondre Lerche - Foto Vidar Ruud

Pop/Rock/Blues: Sondre Lerche

Vinneren av pop/rock/blues er låtskriver, tekstforfatter, filmkomponist, gitarist, sanger og popartist. Bare16 år gammel skrev han sin første platekontrakt og kom høsten 2001 ut med albumet« Faces Down». Albumet solgte til gull, ble raskt utgitt i store deler av Europa og Asia og ble starten på en utenlands-karriere. I 2002 kom albumet ut i USA og Rolling Stone Magazine inkluderte «Faces Down» blant Årets Ti Beste debutalbum. «Faces Down» resulterte i to Spellemann-nominasjoner i klassene Popsolist og Årets Nykommer - hvor han mottok Spellemann trofeet. «Two Way Monologue» ble utgitt vinteren 2004. Albumet resulterte i nok en Spellemann-nominasjon og enda en gullplate. Prisvinneren ble også nominert til «Beste nordiske artist» under MTV European Awards i 2004.  De to neste albumene ble skrevet i New York, og «Duper Sessions» nådde Top 5 både på salgslistene hjemme i Norge og på Billboard’s Contemporary Jazz Chart. 

Peter Hedges, regissør og manusforfatter bak filmene «About A Boy» og « Hva er i veien med Gilbert Grape?», ba Lerche skrive musikken til sin neste film, «Dan in Real Life». Soundtrack-albumet fra 2007 ble en blanding av tidligere utgitte Lerche-låter, spesialkomponerte sanger og instrumentalmusikk. Med albumet «Heartbeat Radio» fra 2009 fikk dagens vinner nok en Spellemann-nominasjon. Sondres første selvtitulerte album ble gitt ut på forsommeren 2011. Den første uken debuterte albumet på Billboard Top 200 album listen og albumet ble fulgt opp av turneer i USA og Europa. I november 2011 opptrådte han for andre gang på «The Late Show with David Letterman». September 2014 ga han ut albumet «Please» til positive anmeldelser både i Norge og utland, og ble nominert til Spellemann i klassene popsolist og tekstforfatter. Han ga også ut soundtrack til Sundance-favoritten «The Sleepwalker». Albumet «Pleasure « ble utgitt i 2017 og i 2020 kom albumet «Patience». For Patience ble han nominert i klassene pop, årets låtskriver og årets tekstforfatter i Spellemann.

Vi har ikke fått med på langt nær alt det er å si om årets vinner av Rolf Gammleng-prisen for POP/ROCK/BLUES, men med en diskografi som fyller omtrent fire sider, slutter vi her. Gratulerer, Sondre Lerche!

Ulf Nilseng
Ulf Nilseng - Foto Vidar Ruud

Danser: Ulf Nilseng

Årets vinner av Rolf Gammlengs ærespris, dans, tok sin utdannelse ved Statens Balletthøgskole i årene 1992-1995. Dersom vinneren hadde hatt fast ansettelse som ballettdanser, ville han i dag allerede ha vært ballett-pensjonist i 17 år. Men vinneren tok verken fast ansatt eller er pensjonist. Han har siden utdanningen arbeidet i det frie feltet i Norge, og er både aktiv og aktivistisk! Det vil si at han har vært frilanser og utøvende kunster på høyt nivå i over 25 år – en bragd!

Fra NODAs begrunnelse til innstillingen henter jeg følgende: Nilseng er en danser som har stått på barrikadene for hele dansefeltet generelt og for skeive perspektiv spesielt. Med intens, distinkt og underfundig dans har han under årenes løp undersøkt makt, frihet, kropp og utenforskap. Hans danseriske virke er fylt av detaljrikdom, presisjon, sårbarhet, særegen virtuositet og absolutt integritet.

Vinneren har turnert nasjonalt og internasjonalt i andres og egne verk. Han har medvirket som danser i en rekke produksjoner.

I 2002 startet han sitt eget kompani Toyboys i samarbeid med Terje Tjøme Mossige. I perioden 2002-2013 skapte de ti forestillinger som kretset rundt begrepet queer. Toyboys kunstneriske grunntanke var å tydeliggjøre annerledeshet gjennom sine forestillinger, de var toneangivende når det kom til skeiv dansekunst. Gjennom sitt eget kompani ULF, som han dannet i 2015, har han fortsatt arbeidet med queer scenekunst. De siste årene har han kunstnerisk sett nærmere på krysningspunktene mellom kjønn, identitet og religion som har resultert i tre forestillinger.

Han har uttalt at «offentlig støtte til kunsten er helt avgjørende for samfunnsutviklingen». I så fall er FFUK en viktig del av samfunnsbygging - Gratulerer, Ulf Nilseng!

Kari-Ann Grønsund
Kari-Ann Grønsund - Foto Vidar Ruud

Veteranprisen: Skuespiller Kari-Ann Grønsund

Vinneren av Rolf Gammlengs Veteranpris 2021 platedebuterte som rockeartist i 1965, som fjortenåring. Men, da hun noen år senere så Toralv Maurstad og Kari Simonsen i «Cabaret», bestemte hun seg for å bli skuespiller. Hun ble uteksaminert fra Statens teaterhøgskole i 1974, og etter noen år ved Trøndelag teater, vendte hun tilbake Oslo og ble ansatt ved Oslo Nye Teater.

Ett ord som beskriver årets vinner av Rolf Gammlengs veteranpris, er aktivitet. Hun har vært med i over 80 oppsetninger ved Oslo Nye, og har gjort utallige teaterroller for både barn og voksne, både i Oslo Trondheim og ved Den Nationale Scene i Bergen.

Vi kan nevne noen av rollene:

Hovedroller i «Den glade enke», «Guys and Dolls» og «Rocky Horror Show». Videre har hun spilt i «Så som i himmelen», «Peer Gynt», «Spellemann på taket», «Elling og Kjell Bjarne», «Dampen», «Frankie og Johnny», og «Peter Pan».

 I tillegg har hun helt siden 1971 (da med filmen «Skraphandlerne»), vært å se på både film og TV.

I 1996-1998 var hun programleder for «Lillys butikk» i NRK Barne-TV. Hun har spilt Kjells mor i TV-seriene og filmene om Olsenbanden junior, og medvirket i «Julenatt i Blåfjell», «Gråtass» «Meglerne», «Kodenavn Hunter», «Hotel Cæsar» og «Seks som oss». Under året 2021 står hun oppført som Andreas’ mor i fjernsynsserien «Aldri voksen». Hun har dubbet og jobbet som stemmeskuespiller, og dere vil om litt få se damen som har gitt stemmen til Solan Gundersen i 3 Flåklypa-filmer.

Det har ikke lykkes oss å finne tittelen på albumet fra 1961, men du kan høre henne som plateartist på platen «Solsikkebarna» utgitt i 1998. Platen laget hun for SOS-barnebyer, og den solgte til gullplate.

Vinneren fikk Aud Schønemann-prisen i 2015. I dag er det en stor glede å overrekke Rolf Gammlengs Veteranpris 2021 til skuespilleren Kari-Ann Grønsund!