Veteranprisvinner Mari Boine - Foto: Vidar Ruud
Veteranprisvinner Mari Boine - Foto: Vidar Ruud

Veteranprisvinner Mari Boine

Mari Boine er en norsk-samisk sanger, musiker og utøver av «verdensmusikk». Hun har fornyet joik og modernisert samisk musikk ved å oppta elementer fra blant annet jazz, rock og folkemusikalske tradisjoner fra en rekke forskjellige kulturer. Diskografien teller 32 innspillinger hvorav 17 album og 11 singler/EPer. Boine vokste opp i et strengt læstadiansk hjem hvor joiken var bannlyst og de gamle fortellingene hadde liten plass. Etter hvert vokste trangen til å både bli kjent med sin egen musikkarv og filosofien bak den og å uttrykke seg musikalsk. Hun ville gjøre opprør mot undertrykkelse og den altoverskyggende fornorskingspolitikken, et opprør som i stor grad har preget Boines liv og kunst.

Hun har tidligere mottatt flere priser, som Finnmark fylkes kulturpris og Samerådets ærespris. Hun har vunnet tre Spellemannpriser i åpen klasse, samt hedersprisen under Spellemann 2017. 

Veteranprisvinner Vivi Sunde - Foto: Vidar Ruud
Veteranprisvinner Vivi Sunde - Foto: Vidar Ruud

Veteranprisvinner Vivi Sunde

Skuespilleren har jobbet ved Teatret Vårt et helt yrkesliv, også i en lang periode som allmannaleder, da teatret var styrt på den måten. Senere har hun vært en uvurderlig kunstnerisk kraft i Molde, en som alltid stiller gode spørsmål med ønske om å utvikle seg og teaterkunsten. Hun er en allsidig, modig og intelligent skuespiller med et stort hjerte for teatret. 

Kollegaer betegner henne som en utrolig engasjert, støttende og faglig sterk kollega – som alltid har interessante tanker og innspill og som er en stor og positiv kraft i miljøet rundt teateret. Vivi har via sitt kunstneriske liv vært med å bygge opp regionteateret, og er fortsatt aktiv både der og som frilanser ute i feltet.

Veteranprisvinner Ingunn Rimestad - Foto: Vidar Ruud
Veteranprisvinner Ingunn Rimestad - Foto: Vidar Ruud

Veteranprisvinner Ingunn Rimestad

Vinneren er en bauta i det norske dansekunstfeltet. Hen gikk ut fra Ballettinstituttet (nå Norges Dansehøyskole) i 1972 og er fortsatt en aktiv og markant skikkelse i dansefeltet. Høyt aktet danser, pedagog, mentor, veileder og kollega. Hennes pedagogiske virke strekker seg fra å være lærer i Graham Teknikk ved Ballettskolen i Den Norske Opera, gjennom et langvarig prosjekt med moderne dans for en gruppe eldre kvinner, til å være høgskolelektor i moderne dans ved Kunsthøgskolen i Oslo i 40 år, for å nevne noe.

Hennes solide utøvende arbeid spenner fra Studio Oscar og arbeider med Edith Roger og Gerd Bugge på Nationaltheatret på 70-tallet og et langvarig samarbeid med koreografen Lise Ferner, blant annet i kompaniet Hexakin. Videre har hun samarbeidet med Dansdesign i flere produksjoner og jobbet med dagens samtidige koreografer som Mia Habib, Hooman Sharifi, De Naive/Roza Moshtaghi og Manuel Pelmus.

Maciek Ofstad og Håvard Takle Ohr mottok Gammleng-prisen for Kvelertak - Foto: Vidar Ruud
Maciek Ofstad og Håvard Takle Ohr mottok Gammleng-prisen for Kvelertak - Foto: Vidar Ruud

Kvelertak

Med sin selvtitulerte plate slo prisvinneren for fullt gjennom i 2010. Platen høstet gode anmeldelser, prisdryss og satte bandet på kartet både nasjonalt og internasjonalt. Deretter har det fulgt på med utgivelser som nå teller totalt 5 i rekken. Bandet har vunnet flere Spellemannpriser og er hyllet av en samlet musikkpresse for sin elegante sjangermiks. Med flere store turnéer i inn og utland i tillegg til store support-turnéer, har de også etablert seg som et av Norges beste liveband. Med sitt nyeste album Endling som kom ut i september i år, har bandet lagt bak seg en turné i både Norge og utlandet, men er heldigvis hjemme for å kunne ta imot Gammelengprisen.

Prisvinner Kingsford Siayor Foto: Vidar Ruud
Prisvinner Kingsford Siayor - Foto: Vidar Ruud

Kingsford Siayor

Vinneren av Gammlengprisen til skuespiller i 2023, ble født i 1984 i Ghana, og vokste opp i Tromsø. Han er utdannet ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (tidligere HiNT) og har spilt ved mange teatre, som Trøndelag Teater, Nationaltheatret, Nordland Teater, Hordaland Teater og på turne med Riksteatret. I tillegg til dette har vinneren jobbet mye med film og TV de senere årene, med roller i Kampen om tilværelsen, Mammon 2, BMI, Heimebane, Zombie Lars, Ófærð (Innesperret 2), Seizure, Twin, Stjernestøv og Home for Christmas. Vi husker vinneren også som Ante i filmen Svidd neger fra 2003. Ved Trøndelag teater spilte han høsten 2019 Erlend i Kristin Lavransdatter.

Prisvinner Vegard Johnsen - Foto: Vidar Ruud
Prisvinner Vegard Johnsen - Foto: Vidar Ruud

Vegard Johnsen

Denne vinneren er født og oppvokst i Brumunddal og har sin utdannelse på fiolin fra det som i sin tid het Østlandets Musikkonservatorium. Vinneren er klassisk skolert og har kjole og hvitt som konserttrekk. På Oslo Filharmoniens nettside har prisvinneren uttalt at «Faren min mente helt fra jeg var en liten gutt at jeg skulle bli musiker, og jeg opponerte aldri mot det − jeg har i grunnen aldri vurdert noe annet yrke». Han har vært med på hundrevis av plateinnspillinger i mange sjangre, og bare i 2022 ble han spilt 5.911 ganger på radio, med 163 ulike innspillinger!

Prisvinner Gabrielle - Foto: Vidar Ruud
Prisvinner Gabrielle - Foto: Vidar Ruud

Gabrielle

Denne prisvinneren er født i 1985 og er musiker og låtskriver fra Bergen. I 2006 var hun i seminfinalen i Idol, og fem år senere, i 2011, lanserte hun sin første single. Den kom inn på førsteplass på VG-lista med Ring meg, som solgte til 8 ganger platina, ti ganger om du tar med strømming! Singelen ble nominert til Spellemannprisen 2011 i kategorien årets hit. Året etter kom debut-albumet Mildt sagt, og vinneren ble av Gramo kåret til 2012s nykommer og tildelt Gramo-stipendet. Hun har høstet en rekke priser og hun i 2014 var det eneste norske bidraget under Nobelkonserten. I 2021 vant hun Spellemann i klassen årets POP, i tillegg til å være nominert i ytterligere 2 kategorier, bl.a. for årets utgivelse.

Prisvinner Helge Norbakken - Foto: Vidar Ruud
Prisvinner Helge Norbakken - Foto: Vidar Ruud

Helge Andreas Norbakken

Prisvinneren er født 1965 i Tromsø, og er en norsk musiker med slagverk og perkusjon som hovedinstrument. Han er utdannet ved Trøndelag musikkonservatorium i Trondheim, Jazzlinja (1984-88), og er en av de mest anerkjente skandinaviske perkusjonistene. Vinneren startet sin utøvende karriere med å spille på internasjonale arenaer i Mari Boine Band, og var med på innspillingene Goaskjinvellja, Lehakastin, Ballvvoslatina og live Eallin (1997) med Boine. Etter dette har han turnert og spilt inn plater med Maria Joao, Jon Balke, Kari Bremnes, Ayub Ogada og flere norske og internasjonale musikere. I tillegg til de nevnte har han også samarbeidet med artister som Jon Balke, Becaye Aw, Miki N´Doye, Jovan Pavlovic, Anne Wylie og Barokksolistene.

Prisvinner Henriette Hamli Grønningen - Foto: Vidar Ruud
Prisvinner Henriette Hamli Grønningen - Foto: Vidar Ruud

Henriette Hamli Grønningen

Prisvinneren er i sannhet en dansekunstner med et mangfoldig virke: som utøver, medskapende utøver, koreograf og underviser. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, med bachelorgrad i jazzdans (2004-2007). Hun arbeider i det frie feltet, og har vært tilknyttet en rekke ulike institusjoner, kompanier og koreografer, bla. Oslo Danse Ensemble, Jo Strømgren Kompani, Inés Belli, Simone Grøtte, Subjazz og Panta Rei Danseteater. For tiden medvirker hun i seks ulike produksjoner med Jo Strømgren Kompani som turnerer i inn- og utland.

Prisvinner Grete Pedersen - Foto: Vidar Ruud
Prisvinner Grete Pedersen - Foto: Vidar Ruud

Grete Pedersen

Grete Pedersen har selv studert ved Norges Musikkhøgskole med Terje Kvam og Eric Ericson, og er nå ansatt der som professor i kordireksjon. Hun har siden 1990 vært dirigent for Det Norske Solistkor. Vinneren er også aktiv som freelance dirigent for profesjonelle europeiske kor, og har gjestet bla. Sveriges Radiokör, Nederlands Kammerkor og Nederlands Radiokor. Hun har også dirigert orkestre som Det Norske Kammerorkester, Norsk Barokkorkester og Kringkastingsorkesteret i produksjoner for kor og orkester.

Prisvinner Thomas Gallatin - Foto: Vidar Ruud
Prisvinner Thomas Gallatin - Foto: Vidar Ruud

Thomas Gallatin

Trommeslageren fra Kvinesdal har gjennom flere år medvirket på innspillinger og turnert i inn og utland med Darling West, Morten Abel, Marit Larsen, Daniel Kvammen og Odd Norstoga for å nevne noen. Vinneren er kjent for å være en dyktig slagverker og trakterer også flere instrumenter. Han er snart aktuell med Darling Wests juleplate, der han også medvirker som produsent. Platen slippes 17. november og er støttet av fondet!